+ Start a Discussion
Raghvendra Singh 26Raghvendra Singh 26 

Challenge Not yet complete... here's what's wrong: You need to run Salesforce Optimizer for your org.

Hi,
I am not able to run optimizer in my org, can anyone please help me
Jatin Jain 44Jatin Jain 44
i m facing the same issue.. the page hungs and i can only see a blank page. If i refresh the blank page it says "It’s not you, it’s us. We’re busy preparing the latest version of the report. But check back periodically."

Looks issue on salesforce side. 
Raghvendra Singh 22Raghvendra Singh 22
yes same issue .... then how many days it will take to resolve
Mudasir WaniMudasir Wani
I am also facing the same issue.
Let us see if anyone from salesforce helps to resolve this issue.
Link to the post - https://success.salesforce.com/0D53A00003GdOBd (https://success.salesforce.com/0D53A00003GdOBd" target="_blank)
 
Mark BrusoMark Bruso
I am also facing the dame issue. 
Patrick McClellanPatrick McClellan
Same thing here. I click the Run Optimizer button, the second window (blank) opens... then nothing. I think that optimization is an async operation so I'm probably in a queue, but now I'm stuck and can't move forward with the challenge while I'm waiting. 
Patrick McClellanPatrick McClellan
I just submitted this issue in the Trailhead feedback, along with a link to this thread (hoping they'll respond here.)
Chris DuarteChris Duarte
Thanks, Patrick. I saw your feedback come in, and I was mentioned on the Success Community. I've notified the team who owns Optimizer; we'll have to wait for them to resolve whatever issue is preventing Optimizer from running. 
Patrick McClellanPatrick McClellan
Thanks @Chris Duarte!
Raghvendra Singh 22Raghvendra Singh 22
Thnks all... if anyone will get any solutions regarding this please share with us
Raghvendra Singh 22Raghvendra Singh 22
anyone got any solutions?
Chris DuarteChris Duarte
We've notified the team that owns Optimizer and they are working to resolve. There are no workarounds. 
Raghvendra Singh 22Raghvendra Singh 22
thanks @charls duarte
Raghvendra Singh 22Raghvendra Singh 22
hi all.... now i am able to run optimizer
Chris DuarteChris Duarte
Yes, it was due to be fixed within the next hour. We're just waiting for confirmation from the Optimizer team before we give the all clear.
Chris DuarteChris Duarte
Just got confirmation the issue is resolved. Sorry for the trouble with Optimizer. 
Venkat RaayeVenkat Raaye
Hi Chris Duarte,

I having been waiting for the optimizer response since last two hours, but still cant find the response.
Chris DuarteChris Duarte
The issue with Optimizer was resolved earlier this week.
David SupuranDavid Supuran
This issue still happens on multiple Trailhead Playgrounds newly created.
Poesy Chen - GmailPoesy Chen - Gmail
Still issue in March. 
Matias RamisMatias Ramis
Is there any solution?
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
I've followed the steps about 20 times in 4 different Trailheads but no matter what I cannot get this to work, which means I can't get through the very first Challenge for the Lightning Super Badge.  This is infuriating and also a major issue for me as this badge is mandatory for work.  Is anyone alive out there who can answer this?  No error messages, I'm just told I'll receive the report and then never do.
Chris DuarteChris Duarte
I spent about 2 hours on this yesterday. I did all 4 modules to unlock the superbadge, created a new Trailhead Playground, ran optimizer, did the lightning experience readiness check, made the two new users and permissions sets, and successfully passed the first challenge. I contacted the Optimizer team and there are no known issues with Optimizer. @Manohar: We'll need more specifics to be able to help. If you can send an email to trailhead at salesforce dot com with your username and password for your Trailhead Playground, the support team can take a look at your org.
PatMcClellan__cPatMcClellan__c
@Manohar, I can understand your frustration. Since there are no error messages, let's assume you're doing everything right. That would mean that either...
  1. The Optimizer is running and sending the report to the wrong email address, or
  2. The Optimizer isn't running.
I don't recall this precise challenge, but it has to pull your email address from somewhere -- maybe from the playground, or more likely from your Trailhead. So you might double check to see if you've got the correct email address on your Trailhead account.

In the case of the second possibility, I see from the thread above that there were issues with the Optimizer running back in the fall. You might ping the Trailhead team (using the feedback link on the module), or perhaps connect with @ChrisDuarte to see if there are issues with it again.

Good luck, and be patient. Superbadges are always tedious.

 
PatMcClellan__cPatMcClellan__c
@Manohar, I can understand your frustration. Since there are no error messages, let's assume you're doing everything right. That would mean that either...
  1. The Optimizer is running and sending the report to the wrong email address, or
  2. The Optimizer isn't running.
I don't recall this precise challenge, but it has to pull your email address from somewhere -- maybe from the playground, or more likely from your Trailhead. So you might double check to see if you've got the correct email address on your Trailhead account.

I see @ChrisDuarte's post verifying that the Optimizer is working ok, so let's hope it's the first issue.

Good luck, and be patient. Superbadges are always tedious.

 
Poesy Chen - GmailPoesy Chen - Gmail
Optimizer report it self is working, but the Check Challenge on step 1 is still not working.  I tried different orgs, different types of org.  When I reported it again they did not offer to check it for me.  @Manohar I hope they can help  you.  Please post update here.  Good luck.
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
*I changed my email and have verified that I now receive the Optimizer email. However, the first Challenge still gives me an error message and tells me that I need to run Salesforce Optimizer even though I've clearly done so. Looks like the issue is with the Trailhead Challenge not recognizing that the Optimizer has run in my Trailhead. I've followed your advice and emailed Trailhead Salesforce with my information, hopefully they can help.*
Chris DuarteChris Duarte
Did you open the Optimizer report and review it? Did you run the Lightning Experience check and view the results? Did you create the users and permissions sets? I just did all these steps, so I know the challenge is working as expected. @Posey if you'd like support to check your org, you can provide your Trailhead Playground username and password to the same email address I provided.
Ayan Pramanik 5Ayan Pramanik 5
I found out the problem. If you run multiple time the readiness check or visual force check or there is already some file in your org. The org file limit exceeds. So optimizer can not upload the file in your orgs 'File' object. Try to delete unnecessary file and keep only readiness, visualforce and optimizer. I t should work. Also you must configure the permission set as asked.
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
I deleted all the files and reran, but still getting the same issue. Thanks anyway. Not thrilled of the only other solution of "just start everything else again from scratch in a new trailhead". I have a lot of stuff in this trailhead that I want to keep.
Chris DuarteChris Duarte
@Manohar you don't have to lose that org where you have other things in it. You can connect up to 10 Trailhead Playground orgs to Trailhead. The suggestion is just to make a new Trailhead Playground just for this superbadge. It's the first step of the superbadge, so hopefully not too hard to do these steps in the fresh Trailhead Playground.
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
@Chris I created a new Trailhead Playground and did all of the prep work and created the two users/permission steps just to see if it worked.  I'm still getting exactly the same error when trying to pass Challenge One, "You need to run Salesforce Optimizer for your org".  I really thought starting from scratch would work.  Now I'm at my wits end.  I tried different browsers and everything.  Installing the package and adding users/permissions are pretty basic along with running the Optimizer, I can't see how that isn't working.
Chris DuarteChris Duarte
I can see how this is super frustrating for you @Manohar. Would you get the username and password for your brand new Trailhead Playground (the new one you just did) and send it in an email to trailhead at salesforce dot com?
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
@Chris just checking in to see if there's been any progress on the two Trailhead Playgrounds I sent in to figure out what the issue is.  I went back on the new one created just to pass Challenge 1 and I just don't see why its not working.
Chris DuarteChris Duarte
@Manohar I watched all day yesterday for your information to come in and never saw it. Are you using a different name when emailing Trailhead?
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
Both were sent from manohar.venkataraman@bluewolfgroup.com
Chris DuarteChris Duarte
Found it! OK assigning to a team member to investigate.
Max SamofalovMax Samofalov
Here is workaround. I got the same issue. Recreated playground and run Optimizer and Readiness tools from Lightning Experience and it passed.
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
@Chris, just checking in to see if there were any findings on the two trailheads I sent in.  I would have thought the brand new one I created would have worked since it just needed to show the package was installed, although I followed all the steps for Challenge 1 as well.
Chris DuarteChris Duarte
@Manohar I've asked the team member investigating the issue to reply to you.
ssekharssekhar
@Manohar I am from the team working on your issue and will provide the resolution at the earliest. 
ssekharssekhar
Hi @Manohar, as the Optimizer is run multiple times it has generated multiple xls files in your TPO. Can you please delete all SalesforceOptimizerReport_*.xls files from the Files tab and check the challenge. You need not rerun the Optimizer after deleting the xls files. It should work.
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
It worked!!! Thank you so much! If its not too much trouble, can you explain why creating a brand new trailhead and running through the steps didn't run initially? I'm sure it would be helpful both for me to understand and for other people who have this problem to troubleshoot themselves.
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
Hi Satya, I'm completely stuck on Challenge 6 of this badge and wondering if its something environmental. I keep receiving the error: Challenge Not yet complete... here's what's wrong: Didn't find the All Lusso Scarpe Employee group record page. Since you have access to my Trailhead I'm hoping you can see what's wrong. I've googled everywhere and followed all of the advice I could find but no luck.
Tim Pash 1Tim Pash 1
Exact same issue as Manohar above.  Ssekhar advice worked.  Kill off the XLS files and poof you pass the challenge.
Mike Davis 43Mike Davis 43
I can confirm that I had the same issue and Manohar's solution resolved it. Thank you very much, Mahohar!
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman

@ChrisDuarte Any chance you can have someone look at why Challenge 6 for this Trailhead isn't working for me?  I emailed the question to the Trailhead email today.  I posted the question on the Challenge 6 forum a few days ago after googling for an answer everywhere but nobody appears to be monitoring that.  After the great job you guys did in helping me and others resolve Challenge 1, I'm hoping the same thing can happen for Challenge 6.

https://developer.salesforce.com/forums/?id=9060G000000MPRGQA4

ssekharssekhar
@Manohar, As per the error message shared by you It looks like the Group Record Page is not configured by you.

Requirement: In the final part of the step 'Finally, create the Chatter group indicated in the requirements and customize the group record page so it displays the specified information.  

As per the Phase1 Requirements of the Lightning Experience Rollout Specialist Superbadge, In the Group Record Page:
'The group should display the following information on the right side of the page: recommended groups and individuals to follow and the most popular topics currently under discussion.'

Hence you may please do the following steps to resolve the issue:
1. Click Groups tab 
2. Select 'All Lusso Scarpe Employees' Group Page.
3. Click Setup and Click Edit Page
4. Add the following lightning components
i. Recommendations
ii. Trending Topics
5. Save and Activate the Page

Now check the challenge! It should work!

Please acknowledge if you are able to solve the issue.
 
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
Unfortunately this did not resolve the issue. I keep receiving the same error message. Here is a screenshot to show it configured, which you can see when you login to the trailhead:
ssekharssekhar
@Manohar, It looks like you have created the Group Record page multiple times. Can you please delete both the Group Record Pages and follow the above steps again.

To delete the pages: 
1. Go to Lightning App Builder 
2. Delete Group Record Page and Group Record Page1

And then do the above steps again! 
Greg RohmanGreg Rohman
Hello.

Thanks for the information about deleting the Optimizer files in order to pass Challenge 1. Note that I I needed to leave a single Optimizer PDF report in order for it to pass.

-Greg
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
I deleted the Group Record Pages and the Chatter group and recreated them. Still getting the same error.
ssekharssekhar
@Manohar
Please follow this steps in the given order to resolve your issue:
1. Go to Lightning App Builder 
2. Delete Group Record Page (Note: if the page is assigned as Org default, un assign it by clicking activation button)

After confirming that Group Record Page is deleted and is not listed in the Lightning App Builder, Please do the following steps:
1. Click Groups tab 
2. Select 'All Lusso Scarpe Employees' Group Page.
3. Click Setup and Click Edit Page
4. Add the following lightning components
    i. Recommendations
    ii. Trending Topics
5. Save and Activate the Page (Note: Activate the Page and set it as Org Default! if this is not done, challenge can not be completed!)

It should work. If you still have a problem can you please create a new thread, as this thread is addressing issue with running the Optimizer! If it works, Please acknowledge!
Manohar VenkataramanManohar Venkataraman
It worked!!! Thank you so much! I'll copy/paste this solution into the other page that addresses Challenge 6 so people can find the solution there. Crossing my fingers that I can finish the rest of the challenges and get this badge at long last!
Nienke van Es 28Nienke van Es 28
Hi! I'm trying to do the same Lightning Experience Rollout Specialist Super Badge and run into problems with the optimizer as well. I checked the files but in my case none were made.
I get the following error every time I try to run the optimizer: "Try again later: It's not you it's us. We're busy preparing the latest version of the report. But check back periodically" and I get an email telling me the following: "Your Salesforce Optimizer Report Isn't Available. Something went wrong during authentication. Contact Support with this error message: api_error_message".

Do I really need to log a case or can anybody here help me? Thanx!!